Att se det som nästan inte syns

Det finns en verklighet runt oss. Vi omger oss med mängder av föremål. Föremål som vi ser varje dag. Vi tänker nästan inte längre på vad det är vi ser. Men om vi tittar noga öppnar det sig en nu värld med former och färger.

Jag vill med denna samling bilder visa denna världen för oss. Försöka komma så närma som möjligt, att visa de normala tingen på ett nytt sätt. Helst vill jag visa föremålen på ett sådant sätt att det kräver lite fantasi av betraktaren, kanske inte se det självklara direkt. Jag vill öppna upp för att skapa diskussioner med andra, fråga sig ”vad är det jag ser egentligen?”.

Min inspiration kommer från bilder jag stött på i andra sammanhang. Bilder av strukturer, färglagda och vridna på ett sätt som fått mig att undra vad jag ser. Men jag har också fått inspiration av vägen fram till slutresultatet, den tekniska utmaningen. Att använda mig av olika fototekniker för att hitta vägen till den bild som jag vill visa.

Eftersom vi omger oss med mängder av föremål är jag tvungen att avgränsa mig kraftigt. Utgångspunkten är min gillestuga. Fördelen med detta är att det finns en del helt olika föremål som skiljer sig markant i utseende och funktion här till skillnad mot exempelvis ett garage eller ett kök.

För att ge mig friheten att vända och vrida på bilder och för att skapa en möjlighet att låta bilden komma i centrum har jag beskurit alla bilder kvadratiska. Det gör att det inte ger betraktaren någon låsning av vad som är upp eller ner. Orienteringen är inte viktigt, bara föremålet självt. Visst, det går att få ungefär samma känsla genom att beskära alla bilder olika, men i detta fall vill jag ha likformighet.

Som tidigare nämnts har detta även varit en resa i tekniken en utmaning att fotografera i makroformat. Det gäller att hitta en teknik där det korta skärpedjupet bli begränsande till bildupplevelsen. I vissa fall ska det vara ett kort skärpedjup för att avgränsa det jag vill lyfta fram, medan i andra bilder måste skärpedjupet vara brett för att kunna lyfta fram strukturer.

Jag hoppas att mina bilder ska väcka frågor och debatt med andra och slutligen en aha-upplevelse. ”Visst, men så det faktiskt ut!”

Se makrobilderna här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.